Verlies.

verlies

Nu we in de Quarterlife periode zitten wordt het steeds meer duidelijk dat ook wij ouder worden. Er wordt wel vaker opgekeken tegen 30, 35 of 40 jaar worden. ‘Pff, nu wordt het toch wel serieus!’ 

En als wij ouder worden, wordt uiteraard onze omgeving dat ook. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s.
Ik kijk weleens naar mijn zusjes en denk; ‘Jeetje, jullie zijn al echt volwassen dames!’ Als oudste van het gezin zijn zij in mijn ogen nog altijd die lieve kleine zusjes (ook al schelen we ons maar een paar jaar). 

Bij het ouder worden, komt ook het onderwerp verlies steeds meer naar de voorgrond. Misschien heb jij inmiddels geen opa’s en oma’s meer of heb je een van je ouders verloren. Ik mag van geluk spreken dat ik nog altijd een opa en oma om me heen heb en mijn ouders en zusjes heel gezond zijn. Wel heb ik vrienden en kennissen die op deze leeftijd al een ouder, broertje of zusje moeten missen.

Ik vind dit persoonlijk een heel moeilijk onderwerp en lastig om te beseffen dat je, iemand waar je zo van houdt, nooit meer zal spreken of zien. Ik kan dit, zodra dit in mijn omgeving gebeurt, moeilijk loslaten. Gedachten als; ‘Wat erg! Hoe kan ik die persoon helpen?’ maar ook ‘Stel dat dit mij overkomt en ik nu al zo van slag ben, wat zal er dan gebeuren?’

Liever vermijden

De dood, mensen loslaten en verlies is voor mij nog altijd een onderwerp dat ik liever vermijd. En toch, hoe kort door de bocht dit nu misschien ook klinkt, hoort dit bij het leven en maakt het jou als persoon ook weer sterker! Niks is voor altijd en dat wordt, zodra je zoiets meemaakt, wederom pijnlijk duidelijk. 

Natuurlijk hoop ik niet dat je dit al hebt mee moeten maken, maar mocht het toch zo zijn dan hoop ik dat je de tijd neemt om het een plekje te kunnen geven, je jouw gevoelens kunt delen met de mensen waar jij je fijn bij voelt en je zinnen kunt verzetten met de dingen doen waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt. Zodat je degene die je bent verloren op een fijne manier kunt blijven herinneren, maar je ook van jouw leven (dat hopelijk nog heel lang mag duren) kunt blijven genieten! 

Waar haal jij jouw kracht uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan