Overprikkeld.

Overprikkeld

We leven in een super snelle samenleving. Er wordt veel van ons verwacht, maar we verwachten ook veel van onszelf. Die gezellige werkborrel, die leuke verjaardag van je zus, die toffe vakantie met vriendinnen. Natuurlijk wil je daar bij zijn!
We leven met de instelling alles uit het leven te halen zodat je achteraf nergens spijt van kunt hebben. Toch moeten we ook stiekem toegeven dat we een beetje last hebben van Fomo (Fear of missing out), oftewel de angst om iets te missen. En al helemaal nu na de Corona crisis weer alles open gaat en we weer los mogen!

Maar doordat er veel van ons verwacht wordt, we veel van onszelf verwachten, niks willen missen en ontzettend veel te kiezen hebben loop je de kans overprikkeld te raken. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Maar té veel lijkt mij voor niemand goed.

Overprikkeld zijn betekent dat jouw brein de prikkels die het binnenkrijgt niet goed filtert. Ook kan het zo zijn dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken, of dat je de prikkels te hard binnenkrijgt, waardoor alles evenveel impact heeft.

Als je enige tijd overprikkeld bent kan dit onder andere zorgen voor hoofdpijn, onrust, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een verhoogde hartslag. Ook kun je eerder in huilen uitbarsten of sneller geïrriteerd raken. Indien dit langere tijd speelt kun je zelfs ernstige vermoeidheid of een depressie ontwikkelen.

Het is moeilijk om een prikkelvrij leven te leiden. En dat is denk ik ook niet wat je wilt. Je brein heeft ook prikkels nodig om in actie te komen, om te presteren.
Te weinig prikkels lijkt me ook maar saai, toch?

Maar hoe hou je dit in balans?

Luister naar je lichaam. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het te veel wordt. Negeer dit niet, maar geef eraan toe. Accepteer dat je niet overal bij hoeft te zijn en niet elke minuut van de dag volgepland moet hebben.
Zoek af en toe bewust een rustig, prikkelvrij plekje op. Ga een stuk wandelen in de natuur of zet je telefoon eens een avond uit.
Je brein zal je dankbaar zijn voor de tijd die het krijgt om weer even helemaal op te laden, zodat je de dag erna weer kunt knallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan